Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Hulladékgazdálkodási kérdéseket tisztázott a gödöllői önkormányzat

2022-06-18 11:19:09

Június 16-án két, a hulladékgazdálkodással összefüggő napirendi pont megtárgyalása is szerepelt a gödöllői képviselőtestület tagjainak programjában. Részben a közszolgáltatási szerződés módosításáról, részben pedig megállapodások megkötéséről kellett dönteniük.

Ami a gödöllői önkormányzat és a szolgáltató közötti szerződés módosítását illeti, a jövőben nem lesznek térítésmentes szelektív hulladékgyűjtő zsákok, ezeket meg kell vásárolni, vagy más, átlátszó zsákkal helyettesíthetők. A gödöllői háztartások önálló döntését szolgálja az is, hogy a szolgáltató biztosítja a szelektív hulladékgyűjtő (sárga színű, képen látható) edények értékesítési pontokon történő megvásárlási lehetőségét, amiben ugyancsak kihelyezhető a szelektíven összegyűjtött hulladék.
A zöld hulladék kihelyezésére rendszeresített zsákot önköltségi áron lehet megvásárolni a kijelölt értékesítési helyeken. A családi házas övezetben 32 zsák/ház, a lakótelepi övezetben pedig 8 zsák/lakás mennyiséget biztosít a közszolgáltató a lakosság részére minden év március 15-ig. A zsákok kiosztása a családi házas övezetben a közszolgáltató feladata, míg a lakótelepi övezetekben ezeket a VÜSZI Nkft. kapja meg, és gondoskodik azok felhasználásáról.

Miután az elmúlt években sok változás történt, célszerűnek látszott új alapokra helyezni a gödöllői önkormányzat kizárólagos tulajdonát képező Ökörtelek-völgyi hulladéklerakó ingatlanjainak használatát. Ezzel kapcsolatosan az elmúlt 10 évben bruttó 158,5 millió forintos hátralék keletkezett, amiből csupán 76,2 millió forintot kell megtéríteni a gödöllői önkormányzat javára, a fennmaradó összeget a városvezetés elengedi, hivatkozva a kiemelkedő jelentőségű térségi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás zavartalan biztosítása érdekében.
Bérleti jogcímen a Zöld Híd Társulás a 2010-2021 közötti időszakra nettó 60 millió forintot utal át, majd 2022 végéig nettó 30 millió forint, 2023 végéig nettó 35 millió forint, 2024 végéig nettó 40 millió forint, 2025 végéig nettó 45 millió forint, 2026 végéig pedig nettó 50 millió forint bérleti díj illeti meg a gödöllői önkormányzatot.


Korábban hírportálunk is cikkezett arról, hogy a városvezetés 167 millió forintos rekultivációs céltartalékot tart magánál, ami a Zöld Híd B.I.G.G. Nkft-t illetné meg. Úgy tűnik ez a feszültség is rendeződik hamarosan, hiszen határozat született arról, hogy a gödöllői önkormányzat az összeget – ügyleti és késedelmi kamatmentesen – elutalja a Zöld Híd B.I.G.G. Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számlájára.

A naprendek tárgyalása során rendre felmerültek a szolgáltatást végző cég és a társulás működési nehézségeire visszavezethető, a helybéliek által gyakorlatilag napi szinten érzékelhető hulladékszállítási problémák. A vita során elhangzott, hogy bár, a település vezetése minden tőle telhetőt megtesz a gondok enyhítése érdekében, nem az önkormányzat felelőssége és hatásköre a kialakult áldatlan állapotok mielőbbi felszámolása.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online