Ember legyen alapján, aki képes a teljesség igényét szem előtt tartva kiigazodni a 2015 ősze óta húzódó, több milliárd forintos közpénzt felemésztő gödöllői városháza-projekt „kulisszái” között/mögött. Erre mi sem vállalkozunk, azonban időről időre újabb és újabb fejlemények, összefüggések bonyolítják vagy kibogozzák az erősen botrányszagú ügy szövevényes szálait.
Közérthető élelmiszer alapismeretekről ad tájékoztatást a gödöllői központú Szent István Egyetem (SZIE) Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium kisfilmje, aminek első részében az édesítőszereket veszik górcső alá. A kezdeményezés célja, hogy olyan alapismeretekkel segítsék a felhasználókat, amik egyszerűek és értelmezhetőek mindenki számára. Mit használjunk, ha fogyni szeretnék: xilitet vagy sztíviát? Mi a különbség az INBÉ és az RDA között, illetve mi az a Melasz melléktermék?
Az édesítőszer fajtáiról – továbbá hatásairól a szervezetre – számos leírást találunk a világhálón, amiknél gyakran nehéz az eligazodás. A SZIE Élelmiszertudományi Karán működő Deák Tibor Szakkollégium elhatározta, hogy a most induló fiatalos és dinamikus YouTube csatornájukon eloszlatja a kételyeket, valamint összegzi mindazt, amit az édesítőszerekről tudni érdemes. Íme: