Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Enyhe télre számíthatunk a gödöllői kertekben is?

2019-12-09 10:08:56

Az eddigi időjárás az előző évek enyhe teleit idézi: láthatunk nyíló hóvirágot és duzzadó rügyeket, pedig már az őszből sétáltunk kifelé. Mivel az igazán kemény téli hidegekre, úgy tűnik, már csak ritkán számíthatunk, fel kell ismernünk és fel kell készülnünk ennek következményeire a nagyüzemi mezőgazdaságban és a kiskertekben egyaránt. A hótakaró és a hosszan tartó fagyos időszakok hiánya mellett a nagy mennyiségű, téli időszakra nem jellemző halmazállapotú csapadék is számos problémát okoz. Az ősszel kijutatott trágyafélék mélyebbre mosódhatnak a talajban, mire a növényeknek szükségük lenne az azokban lévő tápanyagokra, a gyümölcsfák mélynyugalmi állapotban fagytűrőek, de ha a nedvkeringésük idő előtt elindulhat egy kora tavaszi tartósabb fagy beálltával elfagyhatnak.

A tél szigora nélkül emellett a különböző kártevők és kórokozók zavartalanul telelhetnek át, sőt, nem csak túlélhetik a hideg évszakot, de lehetőségük nyílik a szaporodásra és a szokásoshoz képest sokkal korábban elkezdhetik kártételüket, valamint gombabetegségekre is előbb számíthatunk.
A kártevők közül hármat emelnék ki, amik manapság a legtöbb bosszúságot okozzák a kiskert-tulajdonosoknak is.

Az ázsiai márványpoloska (alsó képen) jelenleg Európa egyetlen ismert idegenhonos, növényevő címerespoloska faja. Meglepetésszerűen, földrajzilag egymástól távol eső helyeken bukkant fel, minden bizonnyal az emberi közreműködésnek is köszönhető robbanásszerű elterjedése. Szélsőségesen polifág, több mint százféle növényen megfigyelték már táplálkozását. Gazdaságilag jelentős a kártétele, mivel a növényeink föld feletti részein és a terméseken is szívogatnak, melynek következtében kifakulást, barnulást, állagváltozást és deformációt is tapasztalhatunk. Ezek mellett a szívogatás helyén a részben általuk hurcolt különféle kórokozók akadálytalanul fertőzhetnek, okozhatnak betegségeket. Lakókörnyezetünkben is rendszeresen találkozhatunk velük, főleg ősszel, amikor is menedéket keresnek a hideg elől.


A harlekinkatica rövid idő alatt a leggyakoribb katicabogarunk lett. Őshazája Ázsia, hazai elterjedése kapcsán több negatív hatás tapasztalhatunk. Kiszorítja az őshonos katicákat természetes élőhelyükről, imágója kárt tesz az érő gyümölcsökben, cukor és vízfelvétel céljából táplálkozik rajtuk, a háztartásokba tömegesen repülve zavaró a jelenlétük. Látványukkal valószínűleg tartósan meg kell, hogy barátkozzunk, hiszen Szibéria keleti része is a hazája, ahol komoly hidegek vannak.

A levéltetű már régi és állandóan gondot okozó kerti ellenségünk. Ha enyhe a tél, akkor csak kevés pusztul el. A szárnyas példányokról tudhatjuk, hogy azok minden bizonnyal átvészelték a telet és tavasszal a növények legfiatalabb, zsenge hajtásait fogják megtámadni. Egyébként táplálkozásukra jellemzően a leveleket szívogatják, mert a növények nedveivel, a mézharmattal táplálkoznak.

Fontos megjegyezni, hogy régen is voltak enyhe telek, így növényeink képesek átvészelni a mi éghajlatunkon is érződő mediterrán hatást.
Ugyan az áttelelő kártevők nagy veszélyt jelentenek kertjeinkre, de annak, aki ősszel elvégezte a lemosó permetezést sokkal könnyebb dolga lesz jövőre! Molnár Árpád mezőgazdász


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online