Vissza normál nézetbe Nyomtatás

A stressz hatásai az életünkre

2021-02-11 18:57:03

A modern ember számára a stressz mondhatni az élet velejárója. Azonban ez nem pusztán azért problémás, mert meglehetősen kellemetlen érzés, hanem a lelki egészségünk mellett hatással van a fizikai egészségünkre is. De konkrétan mi a stressz, milyen hatásokat vált ki a tartós jelenléte és mit tehetünk ellene? Ennek jártunk utána!

Mi a stressz?
A stressz lényegében egyfajta válaszreakció, ami különféle ingerek hatására következik be a szervezetben. Önmagában a stressz nem egy rossz dolog, hiszen bizonyos helyzetekben serkentőleg hat, vagyis fokozza az izmokban a vérellátást, ami a problémás helyzetből való menekülést szolgálja (például egy utcai támadás esetén). Amikor pedig megszűnik a vészhelyzet, a szervezet stressz-szintje visszaáll a normális szintre.

Azonban a stressz-szint az olyan élethelyzetekben, melyek lelkileg megterhelőek, szintén növekszik, aminek többek közt fokozódó szívverés és növekvő vérnyomás egyaránt a tüneteit képezi. Ezek a helyzetek pedig ritkán oldódnak meg pillanatok alatt, sőt sok esetben hónapokig tartó feszültséget okoznak, vagyis a szervezetünk folyamatosan stresszhelyzetben marad.


Milyen hatásokkal számolhatunk tartós stressz esetén?

Mivel a stresszes helyzetekben a vérnyomás emelkedése igen jellemző, ebből ki is következtethetjük, hogy elsősorban a szív- és az érrendszer egészségére van káros hatással a folyamatos stressz.

Emellett stresszhelyzetben gyakori a verejtékezés is, ami a szervezet só- és vízháztartására van hatással. A gyomor sem ússza meg a kialakult helyzetet problémák nélkül, hiszen stresszes állapotban a gyomor erei összehúzódnak, ennek hatására csökken a gyomorba jutó vér mennyisége, ami ha tartóssá válik, vérellátási zavart okoz, vagyis romlik az emésztés, ráadásul hajlamosít fekély kialakulására is.

Hogyan lehet elkerülni a stresszt, illetve hogyan kezelhetjük?
Sajnos szinte sehogy sem tudjuk elkerülni a stresszes helyzeteket, de sokat tehetünk azért, hogy a negatív hatásait csökkenteni tudjuk. Mozgással, rendszeres kikapcsolódással sokat javíthatunk a feszült állapoton, de ha egyedül nem boldogulunk, érdemes részt venni egy Stresszcsökkentő Életmód Programban.


Egy ilyen program során a programot vezető segítségével feltárjuk a problémák okát, megtanulhatjuk a stresszfaktorok azonosítását, elsajátíthatjuk a különféle stresszkezelési technikákat, melyek bevetésével mérsékelni tudjuk a stressz hatásait.


Természetesen a program nem csupán a lelki egészségünket veszi célba, hanem a fizikai állapotunk javulása érdekében egy egyéni kezelési tervet követve a gyógyulás útjára léphetünk.


Amennyiben az Ön életében is gondot okoz a stressz, és szeretne részt venni a Stresszcsökkentő Életmód Programban, vegye fel a kapcsolatot a Rofé Naturale Egészségközponttal, és kérjen időpontot személyes konzultációra! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online