Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Ki a felelőse a Gödöllői Sport Klub több mint 37 millió forintos pénzügyi „sarának”?

2023-12-14 19:10:20

A gödöllői képviselőtestület tagjai fél éve arról határoztak, hogy a jövő év első félévének végéig meghosszabbítják a vívócsarnok-beruházásra juttatott 50 millió forintos önkormányzati közpénz-kölcsön visszafizetésének határidejét. December 14-én egy hasonló jellegű döntés meghozatala vált szükségessé, miután a polgármester által jegyezett előterjesztés határozati javaslatában az szerepelt, hogy a városvezetés 2024. június 30-ig meghosszabbítja az önkormányzat és a Gödöllői Sport Klub (GSK) közötti, a Szűcs Lajos Sportcentrumban megvalósult öltözőépület – aminek hivatalos átadása 2021. május 22-én megtörtént – kivitelezési munkálataihoz nyújtott közpénz-támogatás elszámolásának véghatáridejét.

A nem igazán könnyen kibogozható „ügy” szálai 2021 tavaszára nyúlnak vissza. Lássuk az azóta bekövetkezett érdemi történéseket!
• 2021. április 8-án keltezett levelében a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) – jelentős elszámolási hiányosságokra hivatkozva,
a korábbi elnök, Pecze Dániel vezetése alatti időszakra vonatkozóan – hiánypótlásra hívta fel az egyesület figyelmét. A szövetség illetékeseivel lezajlott egyeztetések után az egyesület vezetése összeállította a 2013-as és 2014-es esztendőket érintő sportfejlesztési program elszámolásával kapcsolatosan megkívánt dokumentációt, amit benyújtott a szövetségnek.
• A MKOSZ a beküldött iratokat megvizsgálva úgy döntött, hogy a négy programmal összefüggésben összesen 37.611.332 forintos azonnali visszafizetési kötelezettséget állapít meg. Ennek elmulasztása a két TAO-támogatásban részesülő GSK-szakosztály (kosárlabda, labdarúgás) kizárását jelentette volna a pályázati rendszerből, ami rendkívüli károkat okozott volna a szóban forgó két szakosztály működtetésében. A GSK ideiglenes forrás bevonásával az összeget a megadott határidőig visszafizette.
• Ezt azonban csak szövevényesnek nevezhető pénzügyi manőverrel tudta megtenni. Ennek az volt az oka, hogy az öltözőépület megvalósítását a város 60 millió forintos, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség 36 millió forintos anyagi forrással támogatta. A kettős finanszírozás elkerülése érdekében azonban az MLSZ által biztosított dotációval egyenértékű összeget (36 millió forint) a GSK-nak vissza kellett volna fizetni a városnak.
• Ez azonban nem történt meg, mert ez az összeg táplálta a MKOSZ-nak járó több mint 37 millió forintos visszafizetési kötelezettség jelentős részét.

A Gödöllői SK jelenlegi elnöke, Pelyhe József több mint egy éve jelezte a fennálló problémát a korábbi elnöknek, Pecze Dánielnek, kérve, hogy fogalmazzon meg konkrét javaslatokat az elnöklete alatt felhalmozott, és az ebből kialakult súlyos következmények megnyugtató rendezése érdekében. Az egyeztetések időt vesznek igénybe, ezért vált szükségessé az elszámolási véghatáridő meghosszabbítása.

Az esettel kapcsolatosan kíváncsiak voltunk Pecze Dániel véleményére. Megkeresésünkre a GSK ex-elnöke időrendbe szedte az esettel kapcsolatos tényszerű történéseket.
- A Gödöllői Sport Klub elnöke 2016 januárjától Pelyhe József, ugyanakkor a testületi anyagban említett TAO Sportfejlesztési programok ellenőrzésére 2019-ben került sor. Ebbe a folyamatba engem semmilyen szinten nem vontak be.

- Mégis arra hivatkoznak, hogy – sportnyelven szólva – a „térfeleden pattog a labda”…
- Az MKOSZ a visszafizetési kötelezettséget a működési támogatás esetében 2022 februárjában, az iskolai sportpálya beruházások esetében 2022 augusztusában állapította meg. Engem Gémesi György és Pelyhe József 2022. december 19-én, egy személyes találkozó alkalmával szóban tájékoztatott az ügyről. Én ekkor jeleztem, hogy szeretném megkapni az érintett időszak és az ellenőrzés teljes dokumentációját.

- Megkaptad?
- Gémesi György idén, március 28-án egy személyes találkozó során ismét beszélt az ügyről, ekkor is jeleztem, hogy a dokumentáció hiányában nem tudok nyilatkozni, mivel nem tudom, miről van pontosan szó. Egy nappal később Pelyhe József a szövetség által megküldött dokumentumot juttatta el részemre, ami egy összesítő anyag, és nem tartalmazta a visszafizetési kötelezettség részleteit, hogy pontosan mit kifogásolt az MKOSZ. Szűk egy hónap elteltével, április 24-én e-mailben kerestem meg Pelyhe Józsefet, ezúttal már írásban kértem az ellenőrzéssel érintett teljes dokumentációt.

- Milyen válasz érkezett?
- Erre a megkeresésemre Pelyhe József elküldte számomra a szövetség hiánypótlási felhívását, de ehhez tartozó dokumentumokat nem kaptam meg. Június 29-én egy június 16-i dátumú levelet kaptam Pelyhe Józseftől (a boríték tanulsága szerint, mint magánszemélytől), hogy nyilatkozzak, milyen formában kívánom ezen összegeket „pótolni”.
Július 14-én tértivevényes válaszlevelemben újra az ügy teljes dokumentációját kértem Pelyhe Józseftől. A küldeményt az egyesület székhelyére, azaz: a Pelyhe József tulajdonában lévő Szent István téri ingatlanba címeztem. Augusztus 2-án a Magyar Postától kézbesítési igazolást kaptam, hogy a címzett nem kereste a levelet, a kétszeri kézbesítési kísérlet után, visszaküldték részemre azt. Ezután, november 2-án Pelyhe József e-mailben keresett meg, hogy nem kaptak választ a júniusi levélre. Ekkor jeleztem, hogy válaszlevelemet nem vette át, ezért nem tudta megismerni annak tartalmát. Pelyhe József ekkor azt kérte, hogy részére a palotakerti címére küldjem el a választ. Ennek eleget is tettem, válaszlevelemet Pelyhe József a postai értesítő szerint december 7-én átvette. A december 14-i testületi ülésre készült előterjesztés dátuma december 8-a. Itt tartunk…

- Szerinted, mi lehet a magyarázat arra, hogy – 2022 februárjához képest – közel két év után került napirendre ez a kérdés?
- Ennek biztos, több oka is van, de én főként arra gondolok, hogy a jövő júniusban esedékes önkormányzati választásnak köze van ahhoz, hogy „aktuálissá” tették az ügyet. Gyanítom, „várospolitikai termékként” próbálják meg eladni a kampányukban, úgy, hogy ők a jók, a gondoskodók, és nem tehetnek semmiről.

- Gémesi György a testületi ülésen egyértelműen fogalmazott. Azt találta mondani, hogy a felületes, felelőtlen gazdálkodás vezetett a kialakult helyzethez, amiért Pecze Dániel a felelős.
- Nem tudom, ezt a véleményét mire alapozza Gémesi György, hiszen ahogy többször elmondtam, nem bocsátották az ellenőrzés dokumentációját a rendelkezésemre. Kicsit furcsának találom, hogy Gémesi úr ilyen kijelentéseket tesz, mivel az általa említett visszafizetési kötelezettség nagy része – 30 millió forint – az iskolai sportpálya beruházásokból adódott, ahol műszaki problémákra derült fény az ellenőrzés során. Ezeknél a beruházásoknál a GSK megállapodást kötött a gödöllői önkormányzattal, amiben a teljes építkezés műszaki és elszámolási felelőssége a beruházó önkormányzatnál volt, amelynek képviselője nem más, mint Gémesi György.

Helyesbítő közlemény

Öt nappal írásunk közzétételét követően, vagyis: december 19-én L. Péterfi Csaba kommunikációs igazgató – Gödöllő Város Önkormányzata, valamint a Gödöllői SK nevében – az alábbi helyesbítő közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

A hiánypótlással érintett sportfejlesztési programok teljesítése, lebonyolítása, illetve azok elszámolása idején a Gödöllői Sport Klub Egyesület elnöke Pecze Dániel volt. Elnökként az ő hatáskörébe és felelősségi körébe tartozott a programok lebonyolítása és dokumentálása. A Pecze Dániel elnöki időszakában keletkezett dokumentumok képezték az ellenőrzés tárgyát, melyben 80 ponton talált hibát, hiányosságot az ellenőrző szakszövetség, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ).
A szakszövetségi dokumentumok alapján minden alapot nélkülöz Pecze Dániel interjúban megjelent azon vádja, mely szerint az iskolai sportpálya beruházások esetében műszaki problémákra derült fény az ellenőrzések során. A valóság ezzel szemben az, hogy Pecze Dániel elnöki időszaka alatt több olyan kifizetés is történt az egyesület részéről, amelyek a szakszövetség részéről nem voltak elfogadhatók. Gödöllő Város Önkormányzatának, mint a beruházások lebonyolítójának a felelőssége ennek megfelelően semmilyen formában nem merült fel az elszámolás során a szakszövetségi dokumentumok szerint.
Pecze Dániel valótlanul állította továbbá, hogy nem kapta meg a rendelkezésre álló iratokat. Ezzel szemben a valóság az, hogy minden szükséges információ rendelkezésére áll. Egyrészt azért, mert korábban elnökként az ő feladata volt a dokumentációk összeállítása, másrészt mert az ellenőrzés során az MKOSZ részéről kapott iratokat mind átadta számára az egyesület jelenlegi elnöke.
A fentiek ellenére Pecze Dániel korábbi elnök többszöri felszólításra sem tette meg érdemi javaslatát arra vonatkozóan, hogy az általa elnökként okozott több mint 37 millió forintos hiányt milyen módon kívánja rendezni annak érdekében, hogy a Gödöllői Sport Klubban sportoló több száz gyermek és fiatal sportolása a jövőben is biztosított legyen.


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online