Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Sportlövészet, olimpiai kvalifikáció: kevésen múlt Mészáros Eszter kvótaszerzése Rióban

2024-04-16 17:01:42

Április 12-e és 19-e között a brazil világváros, Rio de Janeiro a házigazdája a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) olimpiai kvalifikációs bajnokságának. A légpuskások mezőnyében ott található Mészáros Eszter, a MATE-Gödöllői EAC klasszisa is, aki – bár, a világranglistán előkelő helyen áll – azzal a nem titkolt céllal utazott a dél-amerikai földrészre, hogy az ott elérhető két olimpiai kvóta egyikét megszerezze.

A hölgyek 10 méteres légpuska-számának alapversenyét április 15-én rendezték meg (102 induló). Eszter 630,3 körig jutott, amivel a 8. helyen surrant be az április 16-i döntőbe. A gödöllői klasszison kívül három olyan lány (egy osztrák, egy francia és egy norvég) lőhetett a fináléban, akik nem rendelkeztek olimpiai kvótával. Mindebből az következett, hogy akár egy 6. hely is olimpiai részvételt érhet, viszont az is benne volt a pakliban, hogy a bronzérem sem.

Szucsák Mátyás tanítványa az első tíz lövés alapján a 7. helyen állt (102,3 kör). A következő két lövés után az osztrák lány búcsúzott a versenytől, majd újabb két sorozatot követően az egyik, már kvótás iráni lány is kiszállt. Ahhoz, hogy kvótát szerezzen, Eszternek két lövés alatt 0,5 körös hátrányt kellett volna ledolgoznia. Ez azonban nem sikerült, így – ha egy hajszállal is, de – nem a 164,3 körig jutott, ezzel a 6. helyen végzett Mészáros Eszteré lett az olimpiai kvóta, hanem a norvég Synnoeve Berg és a francia Manon Herbulot örülhetett.

A történtek után az is eldőlt, hogy a MATE-GEAC versenyzője már csak a június 9-i állapotnak megfelelő olimpiai kvalifikációs világranglistáról szerezhet indulási jogot a párizsi játékokra. Ezen Eszter jelenleg a 9. helyen áll (8585 pont), de előtte mindössze egy lengyel versenyző van, aki még nem rendelkezik olimpiai kvótával, és csupán 7 ponttal előzi meg a gödöllői sportlövőt.  Csavart jelenthet a történetben, hogy mivel két francia lány is van a kvótások között, a rendező országnak járó indulási jog odaítélése visszaszállt a nemzetközi szövetség döntési jogkörébe.

Eszter április 17-én is versenyzett: a légpuskás hölgyek 50 méter három testhelyzet (térdelő, fekvő, álló) versenyszámában kísérelte meg a minél jobb szereplést, netán az olimpiai kvótaszerzést. Törekvése nem járt sikerrel, mert az alapversenyben a 27. helyen végzett (585 kör), ezáltal lemaradt az április 19-én megrendezett nyolcas döntőről.



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online