Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Amit az Ipar 5.0 kapcsán tudni kell

2024-05-18 10:09:02

A gyártási folyamatokban jelentős változások történtek az ipar fejlődésének köszönhetően. Évszázadokkal ezelőtt sokkal több emberi beavatkozásra volt szükség az egyes munkafolyamatokhoz, mint manapság. A következőkben arról lesz szó, hol tart most az ipar.

Mi egyáltalán az Ipar 5.0?
Ipar 5.0 alatt a gyártóipar újabb fejlődési szakaszát értjük, amelyet a 2020-as évektől számítunk. A fő változást a tömeges testreszabás lehetősége, valamint a kognitív rendszerek megjelenése jelentette. Lényegében az ipari automatizációról, valamint a digitalizáció továbbfejlesztett változatáról beszélünk, amikor ezt a kifejezést emlegetjük, írja a Penta Elektrik blogja.

Manapság az emberi tényezők és a gépek együttműködésén van a hangsúly. Ennek köszönhetően az egyes munkafolyamatok flexibilisebbek, és lehetőség van az egyéni igényeknek megfelelő gyártásra.

Az előző korszakban, az Ipar 4.0 idején a fókusz a gépeken, valamint a rendszerek közötti adatátvitelen és az automatizáción volt, ezzel szemben napjainkban sokkal fontosabbá vált a találékonyság és a felmerülő problémák hatékony megoldása. Nagy szükség van arra, hogy az esetleges átállások rövid időn belül megtörténhessenek, hiszen rendkívül fontossá vált az új körülményekhez való gyors alkalmazkodás.

Mik az Ipar 5.0 főbb jellemzői?
Kiemelten nagy jelentősége van az ember és gép gördülékeny együttműködésének. Az emberi szaktudás még mindig fontos, de legalább ennyire nélkülözhetetlen a kooperáció az emberek és az automatizált rendszerek között. A lehető legjobb eredmények akkor érhetők el napjainkban, ha az emberek egymást kiegészítve együttműködnek a gépekkel. A humán erőforrásnak folyamatosan képeznie kell magát, hogy kezelni tudja az innovatív megoldásokat és munkafolyamatokat.

Mivel a piaci helyzet folyamatosan változik, és újabb igények merülnek fel, így a változáshoz való alkalmazkodás kulcsfontosságú. Komoly mennyiségben kell egyedi termékeket gyártani, a vásárlóknak személyre szabott megoldásokra, szolgáltatásokra van szüksége.

Jelentős hangsúly van az intelligens automatizáción is, ami azt jelenti, hogy az intelligens rendszerek nagyon sebesen reflektálnak a megváltozott szituációkra, sőt: akár arra is képesek, hogy előrejelezzék a lehetséges malőröket. A jelentős mennyiségű kibertámadás miatt fokozott mértékben kell ügyelni a biztonságra és az adatvédelemre is.


Új kihívásokat hozott az Ipar 5.0
Az Ipar 5.0 az Ipar 4.0 továbbfejlesztett formája, ami az ipari automatizálást, valamint a digitalizációt illeti. Sokkal fontosabbá vált az ember és a gép közötti együttműködés, mint valaha. Az embereknek egyre kevesebbet kell beavatkozni a gépek munkájába, így növekedhet a termelékenység és a hatékonyság, miközben a hibák száma redukálható.

Az embereknek így nem kell monoton munkákat végezniük, hanem a tervezésre, a problémák megoldására fókuszálhatnak. Ami kihívást jelenthet, az az emberek és gépek közötti kommunikáció optimalizálása, a munkaerő átképzése, továbbá a biztonság és az adatvédelem. Kép forrása: penta-elektrik.hu (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online