Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Mitől vált problémássá a gödöllőiek kedvelt szadai „menekülőútjának” felújítása?

2024-05-18 10:57:16

Szerkesztőségünket több, a Gödöllővel határos szadai margitai településrészen élő lakó is megkereste, hogy érdeklődjük meg az illetékeseknél, mi a pontos jogi helyzet a felújítás alatt lévő Csapás utca esetében. Kérésüket azzal támasztották alá, hogy a szóban forgó útszakasz fontos menekülőútként is funkcionál akár a szadaiak, akár a gödöllőiek (elsősorban blahaiak) mindennapjai során, így – a felújítás fontosságát és szükségszerűségét nem vitatva – azt gondolják, tudniuk kell, hogy mennyi közpénz-forrásból, illetve mennyire rendezett jogi körülmények között valósul meg a több tízmillió forintos útépítési és csapadékvíz-elvezetési beruházás.

Kutakodásunk során – többek között – megtudtuk:
• A szadai Csapás utca Berek utca és Pazsaki utca közötti 540 méteres szakaszára vonatkozó közbeszerzési eljárás során a beruházás nettó értéke nettó 71.400.000 forint volt (térképen zölddel jelölve).
• A kivitelező nekilátott a Csapás utca Berek utca és Kossuth Lajos utca közötti szakaszának felújításához is (térképen pirossal jelölve). Tette ezt annak ellenére, hogy a közbeszerzés ezt a szakaszt nem érintette.
• Miután a közbeszerzéssel nem érintett szakasz rekonstrukciója – többek véleménye szerint szabálytalanul – aláírt szerződés nélkül(!) megkezdődött, borítékolható volt, eljön az idő, hogy az illetékesek leüljenek és tisztázzák, mi és miért történt.
• Május 16-án rendkívüli ülést tartott a szadai önkormányzat, ahol nem új közbeszerzés kiírásáról döntöttek, hanem az április 26-án aláírt kivitelezési szerződés módosításáról, ha úgy tetszik: a közbeszerzés tárgyának egyoldalú kibővítéséről.
• A név szerinti szavazással jóváhagyott módosítás értelmében további nettó 9.934.520 forint közpénz-forrás került a beruházásba, ami 13,9%-kal drágítja meg az immár nettó 81.334.520 forintos (bruttó 103.294.840 forint) projektet.


Amint az a mellékelt képsorokból is kitűnik, a napirendi pont tárgyalásakor Vrabély Balázs képviselő megkísérelte megtudni, hogy az eredeti közbeszerzési kiírásban miért nem szereplelt a Csapás utca Berek és Kossuth Lajos utcák között néhány tízméteres, egyébiránt építési engedéllyel rendelkező szakasza, de Pintér Lajos polgármester válaszából – az „erre nem tudok válaszolni” szavakon kívül – ész- és jogszerű magyarázat nem derült ki.

A történtek után Vrabély Balázs nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, de annyit megjegyzett, hogy nagyon fontos a Csapás utca felújítása, ugyanakkor a Margita településrészen elő szadai lakosok megérdemlik azt, hogy az útfelújítás megfelelő műszaki tartalommal, megfelelő minőségben és jogszerűen valósuljon meg. Természetesen, úgy, hogy – megfelelő útalappal és járulékos járdaépítéssel – hosszútávú megoldást tudjon nyújtani a közlekedési problémákra. A beruházás nem lehet a kampány miatti kapkodás áldozata!



Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online