Vissza normál nézetbe Nyomtatás

Így készülj fel a biológia érettségire!

2021-05-25 16:32:54

Az érettségi a legtöbb végzős diák mumusa, amiről már a középiskolába kerüléskor is legendákat és intelmeket hallanak. Egy biztos, már sokan túlélték, és alapos felkészüléssel sokat tehetsz a sikerességéért. Mutatunk néhány tippet, hogyan!

Tippek a legjobb biológiatanároktól!
Ki ismerné jobban a biológia érettségire való felkészülés menetét és tanulságait, mint maguk az oktatók? Megkérdeztünk néhány kiváló biológiatanárt, hogy mit javasolnak a sikeres felkészüléshez.

Az első és legfontosabb tényező, amiben mind egyetértettek, az a folyamatos, rendszerszerű tanulás és annak nyomonkövetése, gyakorlása. Ehhez kapcsolódva a másik legfontosabb szempont az érettségi vizsgakövetelmény rendszerének pontos ismerete. Úgy vélik, hogy nagyon fontos tisztában lenni a különböző feladattípusokkal, és azokat gyakorolni. A logikai gondolkodás és a problémamegoldás képességének elsajátítása legyen a fő cél a sikeres vizsga letételéhez.

Rendszerben gondolkodás
A megkérdezett biológiatanárok közül többen kiemelték a jól használható tananyag szükségességét. Ezt érdemes a követelményrendszerhez igazítva kiválasztani, hogy biztosan mindent lefedjen, amire szükség lehet a vizsgán.

Sok tanár a mai napig egy hagyományos módszerre, azaz a jegyzetelésre esküszik. A lényeget leírva és kiemelve néhány oldal tanulásával kezdj, és akár hangosan ismételve mondd fel a tananyagot. Mellé érdemes témához kapcsolódó feladatokat is megoldani egy feladatgyűjtemény segítségével. Így biztosan meggyőződhetsz arról, hogy mennyire volt sikeres a tanulás, és mit érdemes még átnézni.

Számos pedagógus a kézzel írt, papíralapú összehasonlító táblázatokat ajánlja. Minél átláthatóbb a lényeg, és minél több időt töltesz a jegyzeteléssel, rendszerezéssel, annál valószínűbb, hogy megragadnak a fontos információk. A jegyzeteket pedig bármikor előveheted ellenőrzés gyanánt, és nem kell hosszú percekig lapozni a tankönyvedben.

Természetesen, ne feledkezz meg a pihenésről sem, óránként pár perc friss levegő csodákat tud tenni.


Gyakorlás

A gyakorláshoz ajánlott a folyamatos visszajelzés, hogy biztos legyél a feladatmegoldás menetében. Egy felkészítő tanár ellenőrzése nagyon sokat segíthet, hiszen ismerteti az esetleges gyenge pontokat, és segít azok leküzdésében.

Nagyszerű visszajelzési lehetőség a kisérettségi, és az előző évek érettségijeinek kitöltése. Így gyakorolhatod és feltérképezheted, mire mennyi időd lesz a vizsgán, és mik azok a témák, kérdések, amiket érdemes még átnézned.

Számos interneten elérhető segédanyag áll rendelkezésedre az önellenőrzéshez és a tananyag frissítéséhez is. Ha közép vagy emelt szinten készülsz a biológia érettségire, felkészült tanárokkal és könnyen követhető anyaggal segít a lvlUP a felkészülésben. Bármikor bekapcsolódhatsz és visszanézheted az órákat, saját tempódban haladva tanulhatsz, ahogy kényelmes! (x)


Online kaszinók
Magyarország
magyar online casino

Kamerák előtt Gödöllő és a környező települések sportolói

 

Kapcsolat | ImpresszumAdatvédelem | Médiaajánlat

© Gödöllői Hírek Online