Ember legyen alapján, aki képes a teljesség igényét szem előtt tartva kiigazodni a 2015 ősze óta húzódó, több milliárd forintos közpénzt felemésztő gödöllői városháza-projekt „kulisszái” között/mögött. Erre mi sem vállalkozunk, azonban időről időre újabb és újabb fejlemények, összefüggések bonyolítják vagy kibogozzák az erősen botrányszagú ügy szövevényes szálait.
Ebben az évben – a paradicsom mellett – szamócatermesztésbe kezdtek Veresegyházon. Az első termést október utolsó hetében ünnepélyes keretek közt mutatta be Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. tulajdonosa. Az eseményen a paradicsom és a szamóca termesztéstechnológiája közti különbségről, a megvilágítással (konténerben, LED-es világítással fejlődnek a növények) és akvapóniával (élelmiszertermelési eljárás, amiben a vízművelés és hidroponika módszerei egyszerre vannak jelen egy szimbiotikus közegben) kapcsolatos konzorciumi kutatásokról is szó esett.
A gazdasági társaság vezetése nemrégiben úgy döntött, hogy az energiafelhasználás szempontjából előnyösebb növény termesztésére állnak át. A szamóca ugyanis jóval kevesebb fűtéssel és világítással beéri, mint a paradicsom. Ugyanakkor, fejleszteni szükséges a termesztéstechnológiáját: teljesen új víztisztítási technológiát és más öntözési rendszert kellett bevezetni, mi több eltérő a klímavezérlési, a biológiai növényvédelmi igénye is. Mindezek fejlesztéséhez konzorciumi kutatás indult a gödöllői központú Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE), a Bay Zoltán Kutatóközponttal és a Carbotech Magyarország Kft.-vel közösen.
Az eseményről a Veresegyházi Városi TV készített képes beszámolót, aminek részleteit az alábbi tudósításból ismerhetik meg az érdeklődők.